Csakratisztítás és reiki, mi az igazság?

 A csakrák testünk fő energetikai központjai, mely koncepció indiai eredetű és több nyugati megközelítésű reiki irányzat foglalkozik a csakrák energetikai megtisztításával. Azonban a csakratisztítás kapcsán több kérdés is feltehető, amit érdemes megvizsgálni, mielőtt ilyen jellegű reiki kezelésbe fogunk tekintve, hogy számos dolog forog közszájon.

Mik a csakrák ezek reiki vonatkozása

A csakra szó kereket jelent a szankszrit nyelvben, mely egyfajta az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központ, mely felelős a testben áramló energia harmonikus áramlásáért. Ez az energia az úgy nevezett prána vezetékekben, nádikban áramlik, melyek közül a legfontosabb a gerinc vonalán található ida, pingala és szusumna nádi. Ezek kötik össze a csakrákat. A csakrák hivatottak a szellem és a fizikai test közötti kapcsolatot képviselni, egyfajta központok, ahol koncentrálódik az energia.

A csakrák egyaránt kapcsolódnak a különböző fizikai szervekhez és felfedezhetőek azok lelki aspektusai is, melyek a különböző életterületek harmonikus működéséért felelősek. Amikor azonban megbillen az  egyensúly, az különböző problémákban jelentkezik, olvass erről ITT bővebben.

A reiki kezelés vonatkozásában a csakrák és az azokról birtokolt ismeretek nem bírnak jelentőséggel. Ez a fajta koncepció a new age időszakában került bele a reiki és ezzel párhuzamosan elfelejtődött sok tradicionális reiki technika is… A jelen ismeretek szerint a nyugati reiki ág megalapítója Hawayo Takata sem használta a csakra koncepciót, pláne nem a még korábbi mesterek.

Ennek egyszerű magyarázata mindössze annyi, hogy a csakrák egy Indiában, a jógával kapcsolatos fogalom, míg a reiki hazája Japán. A két ország kulturális különbsége, fizikai távolsága egyszerűen kizárta ennek az alkalmazását a reiki tradicionális tanításában, itt elsősorban a háború előtti időszakra kell gondolni. Természetesen a new age tanításai Japánba is beszivárgott az 1990-es években és modern, nyugati stílusú reiki Japánban is csakra centrikus.

Alapvetően azonban azt lehet mondani, hogy a reikiben, ha van ilyen komplex tudásod az egyes csakrák vonatkozásaival, akkor kezelheted az egyes csakrákat, de hasonló eredményre jutsz, ha a célzott területet kezeled. Egy átfogó reiki kezelés minden szempontból harmonizálja a teljes energia rendszered, mely hatással van természetesen a csakrák energetikai állapotára is.

Néha előkerülnek olyan félreértések is, hogy pl. egyes csakra el van záródva, de ez lehetetlen, hisz így a test nem működne. A csakrák kapcsán sokkal inkább érdemes arról beszélni, hogy azok egyensúlya bomlik meg. A reiki szempontjából mindegy, hogy pl. túl vagy alul működés van, a reiki energia annak optimális működése felé tereli azt.

Ha csakra kezelést szeretnél végezni a leggyakoribb módja ennek a szendvics pozíció, amikor elölről és hátulról fogod közre az adott energetikai központot. Vannak olyan kialakult gyakorlat is, mely csakra párok kiegyenlítését célozza, Walter Lübeck: a reiki ösvényén c. könyvében ezt így írja le: 1. (gyökér) és 6. (homlok) csakra ; 2. (szakrális) és 5. (torok) csakra ; 3. (napfonat) és 4. (szív) csakra. Ebben a könyben további elgondolást és magyarázatot fogsz találni, amit érdemes megfogadni, ha a csakra munkát be szeretnéd integrálni a reikibe.

Személyes tapasztalatom sokkal inkább az, hogy a csakrák helyett fókuszálj a test energetikai visszajelezéseire, melyet a byosen technika segítségével érzékelhetsz. A byosen egy japán szó és a felhalmozódott toxinok energetikai érzékelését jelenti. A reiki energiával képesek vagyunk a lerakódott toxinok feloldására, így aktiválva a szervezet öngyógyító folyamatait és ezzel természetesen a szervezet energetikai áramlása is erőteljesen és harmonikusabb lesz.

Módszerek, technikák a csakrák harmonizálásához

Természetesen nem ördögtől vett gondolat a különböző módon való ráhatás, harmonizálás a csakrák működésére, ezek általában megfigyelésen alapulnak, így hogyan változik a közérzet.

Természetes illóolajok

Ennek egyik legismertebb módja a csakrák természetes illóolajokkal való kiegyensúlyozása. A párologtatott illóolajok erőteljes hatással vannak a hangulatra és a közérzetre, csökkentve a stresszt és megfigyelhető egy kapcsolat, hogy milyen csakra harmonizálását melyik illóolajok segítik elő. Nincs más teendőd, mint ellazult állapotban átadni magad az illatoknak, melyek hatását különböző meditációs technikákkal is fokozhatsz.

Légzőgyakorlatok

A légzés ere óriási, és ha rendszeresen alkalmazol különböző légzés gyakorlatokat, megtapasztalhatod ezek transzformációs erejét. Többféle technika is létezik, úgy mint:

  • az alapos belégzés után minél jobban elnyújtott kilégzés > méregtelenítő légzés,
  • kilégzésre az ember a karjait a fej fölé viszi, utána gyorsan és ritmusosan előre kell hajolni, és miközben előrehajol az ember, akkor kell belélegezni > kompressziós légzés,
  • a belégzés, a benntartás, a kilégzés, a kinntartás meghatározott másodpercig tartó folyamata > ritmikus légzés

A légzést szintén lehet a csakrákra fókuszálva végezni, melyek elősegítik azok energetikai megtisztulását.

Meditációs és vizualizációs gyakorlatok

Széles szakirodalma van az ilyen jellegű technikáknak, melyek közül a legismertebb Doreen Virtue: Csakratisztítás könyve. Ezen technikák közös jellemzője, hogy valamilyen imagináció segítségével, a meditáció állapotában gyakorol hatást az aspiráns az egyes energia központokra, melyek rendszeres ismétlése elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez.

Bármelyik technikát is alkalmazzuk fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal és figyeljünk befele, hogy megtapasztaljuk mélyen a gyakorlatok hatását.

 

Ez a bejegyzés a Egyéb kategória cikke.