A Jikiden Reiki rendszere és története

A Jikiden Reiki az energetikai gyógyítás egyszerű formája, melynek gyökerei Japánból erednek. Az eredeti név japánul “Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho” – Usui Reiki Kezelés Módszer az elme és a test fejlesztésére. A Jikiden Reiki ezt az eredeti Reikit mutatja be tisztán és hitelesen.

  • A Jikiden Reiki Teljesen egyedülálló – Japán Reiki, nyugati hatások nélkül
  • A Jikiden Reiki sokkal több mint egy relaxáló terápia – e módszer segítségével számos krónikus betegségből történt gyógyulás-történetet jegyeztek le.
  • A reiki tiszta történelme sok éve bizonyítja a módszer biztonságosságát és hatékonyságát.
  • A reiki nagyon egyszerű, nem vallásos terápiás kezelés, ami akkor is működik, ha nem hiszel benne.
  • A Jikiden Reiki tartalmazza a Reiki eredeti eszmeiségét és technikáit, melyeket nem tanítottak korábban a nyugati Reiki rendszerben.

jikiden-reikiA Jikiden szó jelentése „közvetlenül ráhagyományoz„, mely mentes a nyugati hatásoktól. Visszatérve a gyökerekhez, a Reiki önmaga fedezhető fel. A Jikiden Reiki megközelítésben, állásfoglalásában, és eszmeiségben is különbözik a „nyugati” stílusú reikiktől. Néhány ember jelentős különbséget tapasztal a Jikiden reiki energiájának érzetében. Tapasztalt Reiki Mesterek gyakran beszámolnak erősebb energia érzet tapasztalatokról, melyet korábban más reiki iskolákban nem tapasztaltak.

Az utóbbi években egy nyugati Reiki mester Frank Arjava Petter publikált egy igen hiteles tanulmányt a japán Reikiről. Japánban találkozott Chiyoko Yamaguchi-val, és fiával, Tadaoval, és feltárták neki az igazságot a Reikivel kapcsolatban. Yamaguchi asszony közvetlenül Dr. Chujiro Hayashi senseitől tanulta a reikit 17 évesen. Yamaguchi asszony elvégezte természetesen a tanári fokozatát is a reikinek Hayashi mester áldásával, egyik közvetlen tanítványától Wasaburo Sugano nagybácsikájától kapta meg a reiki tanításának jogát.

Ez azért nagyon lényeges, hiszen Dr. Hayashi mester volt az egyike az eredeti Reiki tanároknak, akiket Mikao Usui felhatalmazott a Reiki tanításával. Chujiro Hayashi hűséges követője volt az Usui Reiki rendszernek. Sok ember hiszi azt, hogy Hayashi sensei saját rendszert hozott létre. De a valós tény az, hogy hűségesen követte a tanítója módszerét – változtatások nélkül -. Yamaguchi asszony tisztán emlékezett, hogy mit tanult és a beavatásának napja óta napi szinten gyakorolta a Reikit. Később sok éven át tanította is a reikit, de anélkül a formai struktúra nélkül, ahogy az ma létezik.

A II. világháború előtt több mint egy millió Reiki gyakorló volt Japánban. A háború után közvetlenül a Reiki típusú módszerek törvényen kívülivé váltak, így népszerűségük igen hamar drasztikusan csökkent. A reiki elkezdett kihalni és a nagy nyilvánosság mögött rejtetten működött tovább.

Néhányan megváltoztatták a reiki módszert amit gyakoroltak, hogy továbbvihessék a hagyományt anélkül, hogy ezért letartóztatnák őket. Ezért néhányan az érintés nélküli gyógyítássá, mások a vallásos gyakorlattá alakították át a Reikit. Néhány ilyen kezdeményezés a mai napig fennmaradt Japánban. Hosszú ideig az eredeti reiki jogutódjai nem voltak ismertek még Japánban sem!

A Japán Reiki elterjedése Hawayo Takata-nak köszönhető, aki Dr. Chujiro Hayashi senseitől tanulta a reikit azután, hogy meggyógyult Japánban a Hayashi Reiki Klinikán a krónikus betegségéből.

A Hayashi Reiki Intézetet Mikao Usui áldásával alapította Hayashi mester. Mivel ő maga is orvos volt, így engedéllyel gyógyíthatott a reikivel anélkül, hogy a letartóztatástól félnie kellett volna. Elutazott Hawaiira is, így ő volt az első személy aki Japánon kívül tanította a Reikit.

Hawayo Takata változtatásokat végzett az eredeti Reikin ahhoz képest, ahogy Chujiro Hayashi-tól tanulta. Ez ezért volt valószínűleg szükséges, hogy elfogadható legyen a nyugat számára. Egy politikailag érzékeny időszak volt akkor, amikor Takata elkezdte tanítani a nyugati Reikit, közvetlenül a II. világháború után. Nem lehetett könnyű élni egy japán-amerikainak Amerikában, különösen egy olyan országban ahol a kereszténység eszméje igen erős volt. A Reiki eredeti történetét nem könnyen fogadták volna el.

Amit Hawayo Takata tett a reikivel, talán úgy látszik, mint egy rossz dolog, a tradicionális gyakorlók szemszögéből. De ha ez nem történik meg, akkor az eredeti Japán Reikit talán sose fedezik fel újra. Ezzel egy időben számos módszer és szellemiség hiányzott a nyugati Reikiből. Sajnos további változtatások történtek, miután több ember létrehozta a saját Reiki stílusát. Az elmúlt harminc évben több mint száz reiki irányzat született a nyugati Reiki alapjain. Sokuk számos hozzáadott technikával, elképzeléssel bővült, ami nem volt része az eredeti Reikinek.

Az 1990-es évek végére a nyugati Reiki elterjedt a világban, mely végül Japánba is megérkezett és különös módon Japánban is ez vált normává. Lényegében a különféle nyugati Reiki stílusok lefedik a Reiki elterjedésének 99%-át.

tadao_chiyoko_yamaguchiChiyoko Yamaguchi-t és fiát Tadao-t végül felfedezték és létezésük nyilvánossá vált. Az a tény folytán, hogy Chiyoko Yamaguchi közvetlen tanítványa volt az egyik eredeti Reiki mesternek, sok ember utazott Japánba megpróbálva találkozni velük.

Rájöttek, hogy a reiki nagyon elfogadott és népszerű lett nyugaton és hogy nagyon különbözik az, ahogy gyakorolják és közvetlenül tanulták Dr. Hayashi sensei-től és még attól is, ahogy Hawayo Takata tanította a nyugati Reikit.

Így együtt Chiyoko és Tadao Yamaguchi megalapították a Jikiden Reiki Intézetet azzal a céllal, hogy megőrizzék azokat az eredeti, élő tanításokat amit Mikao Usui és Dr. Chujiro Hayashi tanított.

A Jikiden Reiki Intézet további céljai:
– Könyvek kiadása mely leírja és dokumentálja az emberek tapasztalatait a Jikiden Reiki hatékonyságáról.
– A Jikiden Reikit alkalmazni és engedélyezni a hagyományos gyógyászat hatékony kiegészítéseként.
– Orvosok, nővérek figyelmét felhívni a Jikiden reiki hatékonyságára és integrálni a hagyományos gyógyászatba ezt a módszert.
– Bemutatni a Jikiden Reikit, mint a családokban is hatékony módszert. Ezzel a cél nem más, mint hogy az emberek egészségesebbé váljanak és minél kevesebb gyógyszer beszedése legyen szükséges. Másrészt ezzel csökkenthetőek az orvosi kiadások, mely pozitív hatással van a környezetre és globálisan is.

A Jikiden Intézet nagyon szerencsés, hogy számos eredeti dokumentummal, fényképpel rendelkezik a reiki történetéről és hogy Usui és Hayashi hogyan gyakorolta az eredeti Reikit. Ezen forrásokat felhasználva folynak ma is a tanfolyamok.
A Jikiden Reiki gyakorlók számára további elmélyedési lehetőséget biztosíTadao Yamaguchi meg nem jelent könyvéig, melynek a címe „Rátalálás a Reiki eredetére ” (megjegyzés: egyelőre angolul szerezhető be “Light on the Origins of Reiki” címmel). Ez a könyv nagy segítség a Jikiden Reiki tanárai számára.

Bővebb információ:

http://jikidenreiki.hu/