Reiki és spiritualitás

Sokan ismerik és alkalmazzák nap mint nap a reiki módszerének csodálatos gyógyító erejét, azonban kevesebb szó esik a reiki szellemi részéről. Mikao Usui nemcsak egy gyógymódot hagyott hátra tanítványainak, hanem kijelölt egy olyan dogmáktól mentes szellemi utat is, melyet követve teljesebb és boldogabb életet valósíthatunk meg.

A reiki testi-lelki, személyiségfejlesztő hatása nem automatikus, mint ahogy sokszor elhangzik a nyugati reiki gyakorlók szájából. A reiki nem egy kívülről jövő „megváltás”, hanem önmagunkon való munkálkodás módszere. A gyakorlónak nap mint nap erőfeszítést kell tennie, hogy jobb emberré váljon a módszer gyakorlása által és végül akár elérje a megvilágosodás állapotát is.

Melyek ezek a útmutatások?

Gokai – az öt életszabály követése

gokaiKyo Dake Wa
Csak Ma

Ikaruna
Nem vagyok dühös

Shin Pai Suna
Nem aggódom

Kan Sha Shite
Hálás vagyok

Gyo o Hagame
Teszem a dolgom

Hito ni Shinsetsu ni
Kedves vagyok az emberekhez

A gokai (go – öt ; kai – útmutató, szabály) az egyik legfontosabb eleme a reiki szellemiségének. Bár elég egyszerűnek tűnnek ezek az alapelvek, teljesen ezen útmutatások szerint élni nem is olyan könnyű feladat.

A gokait, ha mindennap szívből ismételjük észre fogjuk venni pozitív hatását az életünkben, lecsendesíti a gondolatokat, segít összpontosítani reikizés előtt. A gokai része a Gassho meditációs gyakorlatnak, melyet a reiki tradíciójának útmutatása szerint gyakorlunk a közösségi gyakorlások alkalmával. A gokai-jal bővebben a reiki tanfolyamon találkozhatsz, ahol segítséget kapsz ezen útmutatások mélyebb megértéséhez.

Meiji császár wakáin való elmélkedés

MeijiMeiji császár nem csak kitűnő politikusa volt a nevével fémjelzett japán korszaknak, de híres költő, filozófus és spirituálisan is nyitott személyiség volt. Több mint százezer ilyen ötsoros költeményt írt, melyet összefoglalóan Gyosei-nek hívnak Japánban. Ezek olyan tiszteletben álltak, mint a sutrák a buddhizmusban. A Gyosei, Meiji császár versei számos témában adtak útmutatást, mint például katonaság, oktatás, család, üzlet, élet, lefedve az életterületeket. A hagyomány szerint e verseken meditált Mikao Usui, a Reiki alapító mestere és számos tanítványa. Az Usui Reiki Ryoho Gakkai ezen wakák közül 100 darabot választott ki, a II. világháború után még 25 darab került hozzáadásra. Ezen wakák elérhetőek a Terebess honlapján.

A reiki japán tradíciójának részei ezen versek, melyeken elmélkedünk a meditáció közben. Nem volt ez mindig így: a nyugati reikibe történelmi okokból nem vihette be Hawayo Takata ezeket a tanításokat. A reiki ezen szellemi hátterére az utóbbi évtizedben derült fény, melyre egyre több reiki gyakorló válik nyitottá.

A tudat megtisztítása

imaA tudat megtisztítása mindig is fontos szerepet töltött be a reikiben. A reiki mesteri szint követelménye volt és ma is a tudat és az érzelmek megtisztítása a reikivel. A reikiben több technika is létezik erre:

Az Usui Shiki Ryoho rendszere – amit nyugati reikiként ismerünk – a második fokozatának anyaga azok a speciális tudat tisztító technikák, mellyel a gyakorló képes dolgozni önmagán, feltárni a múlt sérüléseit és azokon felülemelkedni. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, több év is lehet míg a reiki gyakorló feldolgozza a múltját és megtisztul az érzelme és a tudata.

A reiki kezelés is hat természetesen a finom energetikai szinten. Ha nagyon sokat reikizünk – azaz reikit adunk másnak – ezzel is tisztíthatjuk saját magunk. Mivel a reiki a másokon segítés útja, ha ezt tiszta szívvel és önzetlen szolgálattal végezzük, így is csiszolódik a jellemünk, egyre jobb emberekké válhatunk. A folyamat végén az egó teljesen elbomlik, ez lényegében a végső cél.

A Hatsurei-Ho gyakorlata, mely nem más mint a reiki meditáció, ugyanezt célozza meg. Az elme lecsendesítése a légzés a tandenre fókuszálásának gyakorlatával történik meg, mely hasonló a zazen gyakorlatához. Rendszeres gyakorlásával ugyancsak megtisztítható a tudat, segít, hogy jobb csatornái legyünk a reikinek. A japán reiki iskolák tanításaiknak része ez a gyakorlat, hisz keleten nagy hangsúlyt helyeznek a meditáció gyakorlatára.

Ez a bejegyzés a Reiki kategória cikke.